Des del Comitè i la Junta vam demanar a Recursos Humans que enviés una nota aclarint el procés pel qual es començaria a percebre el complement de conveni en aquells casos que fos pertinent.
Ara bé: la nota enviada avui per Recursos Humans —molt tècnica— ha generat nous dubtes i hem pensat que seria adient fer una explicació complementària per tal d’aclarir exactament el concepte “Complement Conveni”.
El complement de conveni va començar a ser aplicat l’any 2000 de manera incorrecta, vinculant-lo a les persones i no al lloc de treball (la qual cosa va acabar malauradament associada a l’antiguitat de cada treballador). Això ha causat diferències notables entre persones que ocupaven el mateix lloc de treball pel simple fet de tenir diferents dates d’incorporació. Aquesta situació trencava un dels principis bàsics que ha guiat la feina del Comitè i la Junta i que és “a igual treball, igual salari”.
Però compte: què s’entén per “igual treball”? Sense entrar en tecnicismes i per fer-ho breu, entendrem, per norma general, mateixa fitxa descriptiva del lloc de treball i mateix grup, complement de destí i complement específic.
Per tant és important destacar que aquesta equiparació entre iguals no pretén premiar ni castigar a ningú. No serveix per valorar econòmicament el lloc, ni la feina feta ni la feina per fer. No compensa triennis ni antiguitats ni suposa cap reconeixement que no sigui l’equiparació entre iguals. D’entre els “iguals” s’ha agafat el topall superior: o sigui, aquell que cobrava més per concepte de complement de conveni i és el que s’ha aplicat a la resta.
D’això se’n desprèn que hi ha llocs singulars que no tindran cap referència amb qui comparar-se i que, per tant, no cobraran aquest complement de conveni. Volem que s’entengui especialment aquest darrer paràgraf perquè detectem molta confusió entre les persones que ocupen places singulars.
Al marge d’això, volem aclarir quatre punts concrets dins la casuística de consultes que se’ns han fet arribar:
- Les persones que el seu sou o contractació depèn d’un programa subvencionat per una altra administració no tenen dret a percebre els increments retributius generats per aquest complement. Això és així per imposició del govern en les reunions amb el Comitè i la Junta on va deixar clar que aquest tema no era negociable.
- En els darrers dos anys s’ha donat la circumstància que no hi ha hagut diferencials positius de l’IPC, la qual no ha generat obligacions retributives per a ningú.
- Som conscients que és probable que hi hagi errors. Per això s’ha acordat que els errors, un cop detectats (a instància de l’interessat) es corregiran de forma automàtica.
- Recordem a tothom, que el dret de percebre aquest complement es generava quan s’acomplien dos anys de contracte com a fix. Per tant, si algú, per exemple, fa quatre anys que va entrar, li ha coincidit el dret a la retribució just quan no hi ha hagut diferencial per percebre.
ADDENDA: com a anècdota però, per si de cas, volem dir-vos que pràcticament la totalitat de les persones que composem el Comitè i la Junta no tindrem cap increment retributiu en concepte de complement conveni. Malgrat això, aquest és el primer resultat palpable (i hem volgut expressament que fos el primer) de tres anys de negociacions.
El vostre document està molt bé i penso que s’ha de felicitar al comitè i a la junta per l’esforç didàctic que demostreu en cada escrit. Però crec que hi ha un error en la “casuística de consultes”. El punt 1 diu que “les persones que el seu sou o contractació depèn d’un programa subvencionat per una altra administració no tenen dret a percebre els increments retributius generats per aquest complement”. I això, com sabeu molt bé és mentida. “Serveis Socials” en pes, que depèn íntegrament de subvencions de la Generalitat, és una excepció reconeguda pel conveni. Per què la gent de serveis socials ho té arreglat i els altres no? No m’identifico però aquest tema mereix resposta pública. Gràcies.
Resposta pública a roca: El conveni anterior ja reconeixia aquesta “peculiaritat” de fa molt de temps, quan aquest fet era una raresa. Amb els anys, el volum de contractes, serveis i nòmines, vinculats directament a una subvenció (finalista) s’ha massificat i, com passa en aquests casos, no hi ha hagut temps (i pel que es veu actualment, tampoc gaire receptivitat per part del govern) de regularitzar aquesta situació. Entenem que, en un futur no gaire llunyà, aquest tema s’haurà de negociar igual per a tothom. Però el que no podem fer ara és que un dret consolidat des de fa anys, es tiri enrere encara que només se’n beneficiïn uns quants.
Gràcies a tu per participar en aquest blog.
complement conveni ….. porca misèria .